Järjehoidja

Maikuus tutvustavad raamatuid Emili Adriana Joost, Tõnis Kaasik ja Laura Sommer.

Erilise fantaasiaga raamat

Raamatu „Kaelkirjaku süda on uskumatult suur” autor on Sofia Chanfreau ning võluvad illustratsioonid on joonistanud tema õde Amanda Chanfreau. See raamat jutustab loo kümneaastasest Vegast, kes elab koos oma isaga Kaelkirjakusaarel. Kaelkirjakusaar asub kaugel keset merd. Saarel on järv, mida kutsutakse Kaelkirjakusüdameks. Vega on üks eriline tüdruk. Tal on väga elav kujutlusvõime ja palju toredaid loomadest sõpru, keda talle meeldib üles joonistada. Nii pakuvad Vegale seltsi kapis elavad mammutid ja vannitoas šampoonise karvaga grislikaru ning köögis võileibu meisterdav jaanalind. Vega vanaisale meeldib kuulata tüdruku lugusid põnevatest loomadest, kuid Vega isa on mõistuseinimene ja loomi ei näe. Tüdruk pole oma ema kunagi kohanud. Kui ta isalt või vanaisalt tema kohta pärib, hakkavad nad mõistatuslikku juttu ajama. Kui Vega isale tekib elukaaslane Viola, kes näeb välja kui jääkuninganna, tundub tüdrukule, et ta isa süda hakkab jäätuma, ja ta otsustab asuda seikluslikule teekonnale, et otsida üles oma ema. Raamatusõnad kõnelevad südamesse peidetud tunnetest: „Alati pole lihtne mõista, mida tunned. See on südame viga. Eriti kui süda on peas. Alati ei saa südame tahtmise vastaselt tegutseda. Vahel mässab seal tõeline torm ja tuul puhub igast suunast korraga, nii et on raske näha, kuhu minema peaks. Süda otsustab. Aga süda ei tea alati kõige paremini. Ta võib olla mitteusaldusväärne, kangekaelne ja vahel täiesti lootusetu.” Tõlkinud Kadi-Riin Haasma.

Emili Adriana Joost, Tallinna Prantsuse Lütseumi 6.a klass

 

Metsa hirm

Billy on terve elu uskunud oma ema, kes räägib talle kogu aeg, et ta EI TOHI mitte kunagi minna väravast välja PATTUDE LAANDE, sest seal olevat kohutavad koletised. Aga ühel päeval teeb Billy seda ikkagi! Metsas kohtab ta tillukesi olendeid – pisilasi, kes elavad puu sees. Kuid Billy ja pisilased on ohus, sest emal oli õigus. Metsas elab suur põlev Krõmpsutise koletis, kes sööb pisilasi ja inimesi. Kas Billy leiab lahenduse ning päästab pisilased ja saab ise koju? Loe Roald Dahli raamatut „Billy ja pisilasedˮ ja saa teada. Illustreerinud Quentin Blake, tõlkinud Leelo Märjamaa.

Laura Sommer, Tallinna Reaalkooli 4.b klass

 


Kui internet läheb katki

Raamatu „Päev, mil vanaema tegi interneti katkiˮ peategelane on tüdruk nimega Tiffany. Tiffany käib veel lasteaias, aga on koolivaheaeg ning Tiffany on kodus ja valvab vanaema, sest ta vanemad kardavad, et vanaema võib millegi halvaga hakkama saada. Vanaemal on harjumus koos arvutihiire klõpsumisega ka ise „klõps-klõpsˮ öelda. Üks hetk ütleb vanaema jälle „klõps-klõpsˮ ja klõpsutab hiirt ja siis … kõik. Juhtus uskumatu lugu: vanaema tegi interneti katki! Täiesti katki. Kogemata. Tiffany vend Max ja õde Luisa seda ei usu, aga Tiffany kinnitab, et see oli vanaema kätetöö. Mida teha? Kas Tiffany ja teised saavad internetita hakkama? Kas internet saab jälle korda? Seda kõike saad teada juba raamatust. Raamatu autor on Marc-Uwe Kling, tõlkis Triinu Viilukas. Illustreerinud on raamatu Astrid Henn.

Tõnis Kaasik, Tallinna Reaalkooli 4.b klass