Järjehoidja märts 2023

Märtsinumbrist leiad tutvustused kolmele raamatule: Anti Saare  “Õudne lugu”, Helen Käiti „Kuldse sõnnikumardika saladus“ ja Tiina Laanemi „Katariina kaaperdab kooli”. Raamatuid lugesid ja neist kirjutasid Triinu Kree, Rebeka Reinsalu ja Ida-Liisa Välli.

Vanemad peaksid lapsed rahule jätma

„Õudne lugu“ on Anti Saare teine, vaat et eeposlikus vormis värssjutustus, kus haaravate riimide abil avaneb nii väikestele kui ka suurtele lugejatele üpris isevärki lugu. Autor kutsub meid oma maailma esialgu soojendusteooriaga kunagisest Prantsuse eksperimendist, kus osa lapsepõlves putru söönud inimesi sööb seda ka suurena, teised jällegi mitte, leides uue toidu. Seejärel saab kõik alguse ühest tavalisest kodust – seda küll vaid pealtnäha, sest tegelikult kasvavad selles kaksikud poisid Tiit ja Teet ning nende vanemad kasutavad õige kummalist kasvatusmeetodit. Nimelt nõuab isa, et poisid oleksid piinliku korra ja täpsusega kõiges parimad ning täidaksid iga hetke (ning pool hetkegi) oma päevast kõikvõimalike harivate, ent mitte eriti lõbusate tegevustega. Aeg möödub ja poisid kasvavad suureks. Tiit ja Teet seisavad kumbki oma elura ja alguses, kuid ei hakka seda sugugi ühte jalga käima. Loe raamatust, mis saatus poisse ootab! Igal juhul rõhutab kirjanik teose lõpus ka otsesõnu, et vanemad peaksid lapsed rahule jätma – vabadus aitab kõigil varem või hiljem leida endale meelepärase tee. Raamatu on illustreerinud Vivianna Maria Stanislavska.

Triinu Kree, Viljandi Gümnaasiumi 11. klass

 

 

Põnevad seiklused sõnnikumardika jälgedes

Mina lugesin raamatut „Kuldse sõnnikumardika saladus“, mille on kirjutanud Helen Käit. Ühel pühapäeval läksid Anna ja Armin koju. Nad nägid oma koduteel vastu tulemas üht ülbet müügimeest. Nädal aega hiljem avastas Armin, et nende lapsepõlve mänguasi on kodust kadunud. See oli täpsemalt kuldne sõnnikumardikas nimega Kaka-pähh. Nad kutsusid kokku naabrilapsed ja koos otsustati, et sõnnikumardikas tuleb iga hinna eest üles leida. Lapsed alustasid uuringutega, mis olid ka veidi ohtlikud. Sealt algas üks põnev seikluste jada. Neid seiklusi ilmestavad illustraator Sirly Oderi huvitavad joonistused, kus tegelastel pole nägu. Selles raamatus oli õpetlik see, et kunagi ei tasu alla anda. Mulle
meeldis see raamat väga ning soovitan seda ka teistele.

 

Rebeka Reinsalu, Kose Gümnaasiumi 3.b klass

 

 

Rahutu tüdruk nimega Katariina

Raamatu „Katariina kaaperdab kooli“ peategelane on 11-aastane tüdruk, kelle nimi on Katariina. Katariina on õpilane, kes ei suuda koolis paigal püsida. Tal onraske õppimisele keskenduda ja ta satub alatasa sekeldustesse. Katariinal soovitatakse kolida maale. Ta kolibki maale vanaema ja vanaisa juurde ja läheb väiksemasse kooli. Katariina näeb kooli keldris vaimu, kes hakkab läbi grammofoni temaga rääkima ja käsib tal päästa hiired. Katariina asub uurima, mis hiired need on, ja korraldab lõpuks midagi enneolematut. Täpsemalt saab lugeda raamatust. Raamatu autor on Tiina Laanem, illustraator on Anni Mäger.

 

Ida-Liisa Välli, Gaia Kooli 7. klass