Järjehoidja jaanuar 2023

Jaanuarinumbrist leiad raamatututvustused raamatutele “Olli otsingud”, “Mona isepäine isa” ja “Poni”.

Põnev ja pisut hirmus seiklusjutt

Lugesin raamatut „Olli otsingud“, mille on kirjutanud Ameerika kirjanik William Joyce ja inglise keelest eesti keelde tõlkinud Riina Turi. Raamat räägib sellest, kuidas mänguasjad ellu ärkavad.

Loo peategelased on Billy, kes on 6-aastane poiss, ja Billy lemmikmänguasi Olli, kes on riidest tehtud jänesekõrvadega mängukaru. Olli ja Billy on kõige paremad sõbrad. Ühel päeval kaob Olli ära, sest pahad tegelased kriibid varastavad ta ära. Kui Billy hakkab teda otsima, siis peab tema ka hakkama kriipide ja nende kuninga kloun Zozoga võitlema.

Kogu see lugu on hästi seiklusrikas ja seda on põnev ja kohati ka natuke hirmus lugeda, kui ei tea, mis headest tegelastest saab. Raamatus on ka ägedad pildid, mille William Joyce on ise joonistanud. Soovitan seda raamatut kõigile, kellele meeldivad seikluslikud jutud.

Eerik Aasa, Miina Härma Gümnaasiumi 3.b klass

 

 

Mona isa mässab

Mona perel on täiesti tavaline ja igav elu, mis Mona isale üldse ei meeldi. Ühel päeval otsustab isa, et talle aitab sellest, ning hakkab harrastama absoluutselt kõiki hobisid, töid ja trenne, mis talle vähegi pähe kargavad. Isa isepäisus tekitab tõelise hobide maratoni ja paneb proovile pereliikmete kannatuse. Mona soovitab isal maha rahuneda, sest tal on juba superhüper äge töö, armastav pere ning ilus kodu. Mona õhkab, et küll on tore olla tavaline inimene, kuid ärge igaks juhuks lootke, et Mona isa mäss läbi saab! Kõige naljakam koht oli see, kus Mona isa hakkas kunstikogujaks ja Mona ei julgenud voodis magada, kuna Wiiralti tiiger tahtis kaissu pugeda. Mona magas siis hoopis voodi all. Veel meeldis mulle peatükk, kus Mona isa tekitas majas uputuse, sest tal oli vaja kohta, kus oma uue ujumishobiga tegeleda. Pildid on hoopis teistsugused kui tavaliselt, sest igal inimesel on oma konkreetne värv. Mona isa on kollane, Mona ema sinine ning Mona ise on roheline. Minu arvates meenutab selle raamatu kirjastiil Kairi Looki oma ehk see on kirjutatud naljakalt ja südamest. Raamatu „Mona isepäine isa“ autor on Liis Sein ja pildid on joonistanud Ulla Saar.

 

Eleanor Susanna Türk, Jüri Gümnaasiumi 4.c klass

 

Retk läbi saladuste

Raamat nimega „Poni “ jutustab kaasahaarava loo, mis toimub 19. sajandi teisel poolel Ameerikas. Selle on kirjutanud populaarse raamatu „Ime“ autor R. J. Palacio ja inglise keelest tõlkinud Kaidi Saavan.

„Poni“ peategelane on poiss nimega Silas, kes on 12-aastane. Ta elab koos oma isaga rahulikult, kuni ühel ööl saabuvad nende juurde kolm ratsanikku koos viie hobusega. Isa käsib Silasel majja jääda ja läheb ise meestega rääkima. Silas kuuleb, et mehed nimetavad isa Mac Boatiks ja kutsuvad teda endaga kaasa. Kes on Mac Boat ja miks tahavad mehed isa endaga minema viia?

Isa ütleb, et on nädala pärast tagasi, ning lähebki meestega kaasa. Hommikul aga saabub Silase juurde seesama poni, kes oli öösel meestega kaasas. Silas vaidleb oma kummitusest sõbraga selle üle, mida teha. Ta otsustab isale järele ratsutada.

Kas Silas suudab ratsutada läbi hirmuäratava metsa? Kas Silas leiab oma isa üles?

 

Ida-Liisa Välli, Gaia Kooli 7. klass