Järjehoidja detsember 2022

Detsembrikuu raamatud. Uusi lasteraamatuid tutvustavad noored lugejad üle Eesti.

Maagiat ja fantaasiat loodusesõpradele

Meie peategelane Willodeen on 11-aastane tüdruk, kes erineb teistest, sest talle meeldivad kisakõrid ehk metssead.

Willodeen kaotas oma vanemad iga-aastases septembri tulekahjus. Vigastada sai ka tema ümikaru Duuzuu ‒ ta ei saa enam lennata, sest ta tiivad kõrbesid ära. Nad asusid elama oma naabrite Mae ja Birdie juurde, kus tüdruk tundis end hästi, kuid veel paremini tundis ta ennast metsas. Seal ta lõdvestus ja muutus rahulikuks. Alati võttis ta kaasa oma ümikaru, et too saaks sinipaju otsa ronida. Ümikarud söövad sinipajulehti. Vahel näeb Willodeen oma sõpra Connorit, kes teeb ümikarude suveniire. Ka Connorile meeldivad kisakõrid.

Kõige hullem on see, et metssigu jahitakse. Nendest kõikidest metssigadest on alles jäänud vana Sir Zurt. Ka tema tapetakse peagi. Aga hädasid ei ole ainult üks, sest ümikarud ei tule ka enam oma lõunamaa reisidelt tagasi. Nii hakkavad Willodeen ja Connor lahendama mõistatust, mis laheneb, kuid lõpu peate ise läbi lugema, kui huvitab!

Katherine Applegate’i „Ümikarude küla“ meeldis mulle väga, sest see sisaldab armsaid väljamõeldisi ja põnevaid müsteeriume. Soovitan loomaarmastajatele, kuid mitte neile, kes kergesti nutma hakkavad. Imelised illustratsioonid on joonistanud Charles Santoso. Eesti keelde on tõlkinud Kristina Uluots.

Eleanor Susanna Türk, Jüri Gümnaasium, 4. klass

Bertie – imelik ja naljakas poiss!

Raamatus „Põrsas Bertie. Tulnukad!“ on kolm lugu poisist, kelle nimi on Bertie ning kes on naljakas ja väga imelik.

Bertie usub, et on olemas tulnukad. Ning ühel päeval helisebki uksekell. Bertie avab ukse ja mida ta näeb? Kaht tulnukat, kellel on süsimustad silmad ning roheline nägu. Need tulnukad on aga hoopis Bertie sõbrad Darren ja Eugene.

Mulle meeldis kõige rohkem kolmas osa. Raamat on ka väga naljakas. Pildid on mustvalged. Need on joonistanud David Roberts. Mulle pildid meeldisid, sest olid nii naljakad ja huvitavad ja sobisid siia raamatusse ülihästi.

Soovitan raamatut kõigile lastele, sest see on väga põnev ja kaasahaarav! Raamatu teksti autor on Alan MacDonald, inglise keelest tõlkis Mario Kivistik. Kui see raamat on läbi loetud, haara teine osa „Põrsas Bertie. Kuulsus!“

Jane Tampuu, Vastse-Kuuste Kool, 4. klass

Teistmoodi põnevus

„Skandar ja ükssarvikuvaras“ on A. F. Steadmanni esimene raamat ja see on väga huvitav. Raamatu peategelane on 13-aastane Skandar, kes oma mandri kombe kohaselt peab läbima koorumiseksami, kuid tal ei lubata seda teha. Skandar on kaotanud lootuse, kui öösel heliseb uksekell ja seal on Aghata. Aghata viib Skandari saarele, Skandaril õnnestub lahti saada uks ning temale määratud munast koorub süsimust valge triibuga üksarvik, kelle nimeks saab Pahareti Õnn.

Kuid kõik ei lähe ludinal. Selgub, et Skandar on vaimuvalitseja, vaimuvalitsejad on aga saarel keelatud. Skandar saab endale palju sõpru, kes aitavad tal varjata, et ta on seotud vaimuelemendiga. Kuid selgub, et vaid vaimuelement suudab päästa maailma kurjast Põimijast, vaimuelemendi juhist. Kas tal see õnnestub ja kes peitub Põimija nime taga, seda saad teada raamatust! Mulle meeldiski see, kui väga Skandar ja ta sõbrad kokku hoidsid.

Miina Johanna Karolin, Johannese Kool Rosmal, 6. klass

Hea Laps detsember/2022