Seikle suvel nagu karjalaps!

Karjalaps Ants ja koer Muri tervitavad alates sellest kevadest kõiki Eesti Vabaõhumuuseumisse tulijaid ja kutsuvad peresid põnevale seiklusrajale, mis kulgeb külateel, metsas ja mere ääres. Kuidas rada sündis ja mida seal teha saab, rääkisid meile muuseumi lapseksperdid Tõnis Välli (11) ja Karita Lumiste (12).

Kes on üldse lapseksperdid?

Eesti Vabaõhumuuseum otsis lapsi, kes aitaksid kaasa mõelda, kuidas muuseumi toredamaks ja lastepärasemaks teha. Meie saime sellest teada saatest „Nova“ ning võtsime kohe ühendust ja kandideerisime.

Mida te siin koos tegite?

Meile räägiti muuseumist ja vanast ajast. Aitasime mõelda, mis võiks siin veel olla. Kolga talu aida-lauda rait oli koht, milles me kõige rohkem kaasa rääkisime. See ei ole tavaline näitusesaal, vaid siin saab kõike ise katsuda ja uurida, ronida laua alla ja pugeda kappi. Aitasime välja mõelda ja ette kujutada Liinat, tänapäevast tüdrukut, kes koos karjapoiss Antsuga võrdleb vana ja uut aega. Osalesime ise ka videos, kus jagasime oma mõtteid keskkonna hoidmisest. Mõtlesime ka seiklusraja jaoks asju välja. Andsime tagasisidet, mis meile meeldib ja mis mitte, ning mida võiks veel teha.

Mida rajal teha saab?

Saab käia ringi nagu päris karjalaps ja kujutada ette, milline elu vanasti oli. Õppida tundma loomi ja taimi, proovida kala püüda ja hiiglasliku ragulkaga lasta. Kõige lahedamad on need kohad, kus saab ronida ja trikke teha.

Mis teile lapseksperdi töö juures meeldis?

Siin on nii toredad ja rõõmsad töötajad. Meeldis kuulata lugusid, õppida mänge. Üks lahe mäng on kukepoks. Algul mängisime seda kahekaupa ja pärast kõik koos. Oli hästi äge! Oleme mõlemad jäänud ka muuseumi vabatahtlikuks ja osalenud üritustel. Tõnis mängis kolhoosimajas last ja keetis oma sealse mänguperega sülti. Karita on teinud kaasa Kuie koolis etendustel. Väga ootame võimalusi milleski kaasa lüüa, see kõik on nii põnev!

Mis oli vanasti teistmoodi kui praegu?

Üks asi, mis pani mõtlema, oli see, et vanasti elasid inimesed ja loomad mõnikord talviti ühes toas koos. Koolis oli siis kord rangem kui praegu: kui lapsed tegid midagi valesti, said nad karistada. Elu oli raskem, pidi palju tööd tegema ja pingutama, et hakkama saada.

Miks tulla vabaõhumuuseumisse?

See on hästi põnev vaheldus tänapäeva elule – astuda oma tavalisest mullist välja. Vabaõhumuuseum asub metsas mere ääres – siin on väga eriline!

 

 

Mis on mis?

Karjalaps – laps, kes käib loomadega karjas. Vanal ajal oli suvine loomade valvamine ja sööma viimine laste töö.

Eesti Vabaõhumuuseum – muuseum Tallinnas Rocca al Mares, kus saab tutvust teha sellega, kuidas vanasti elati. Uuri lähemalt kodulehelt evm.ee.

Karjalapse seiklusrada – kümnest tegevuspunktist koosnev seiklusrada, kus saab õppida uusi asju; ronida puudel ja proovida, mis tunne on kaseladvaga kiikuda või metsas hunte eemale peletada, ja vahepeal küünis pikutada.

Aida-lauda rait – pikk erinevate laudaruumide ja avara toaga hoone.

Kukepoks – mäng, kus kaks mängijat, käed vaheliti rinnal, püüavad ühel jalal hüpeldes vastast õlaga müksides tasakaalust välja lükata. Kes enne kaks jalga maha toetab, on kaotanud.