Järjehoidja

Suvises topeltnumbris tuvustavad raamatuid Anni Rääk, Grit Peetre ja Maia Pirruccio.

Koerte eraelu

Raamat „Taksi ja dogi suvi’’ jutustab koerte eraelust humoorikal viisil. Raamatu autor on Kadri Hinrikus, kelle lood on põnevusest plahvatamas. Raamatu illustraatori Elina Sildre pildid toovad aga raamatusse omapära. Taks ja Dogi elavad läbi palju seiklusi, aga alati koos! Taks on tark ja vaikne, samas energiline kutsa, Dogi aga oma pikkusest hoolimata lahke ja vaimukas. Taks ja Dogi ongi erilised oma sõpruse poolest. Minu vaatepunktist tundus kõige naljakam just peatükk „Otsingud“, milles Taks otsis Dogi tehtud kaelarihma ja kus lõpuks kõik hästi lõppes. Raamatut lugedes hakkas mul lõbus. Soovitan seda teistelegi soojalt nagu just ahjust tulnud pirukaid. Eelnevalt on ilmunud samadelt autoritelt ka raamat „Taks ja dogi“.

Anni Rääk, Tallinna Järveotsa Gümnaasium

Suveseiklus Saaremaal

Jana Maasiku raamat ,,Neetud aare’’ on seiklusrikas raamat, mis viib lugejad kirjaniku lapsepõlve suvekoju Saaremaale. Robin saadetakse suvevaheajaks saarele külla oma vanaisale, keda ta on näinud ainult üks kord elus. Poiss sõbruneb seal kahe tüdruku, Säde ja Kirsikaga, kellega koos hakatakse otsima mereröövli aaret. Sama plaani peavad aardekütid. Pahalaste ja laste teed ristuvad ja saab alguse ohtlik, kuid väga põnev seiklus. Mulle meeldis raamatus kõige enam peatükk, kus aardekütid röövisid lapsed. See oli nii hirmus kui põnev korraga. Robin, Säde ja Kirsika on väga nutikad koolilapsed. Nad on heatahtlikud, toredad ja abistavad üksteist. Kirsika ja teised kohalikud tegelased räägivad Sõrve murdes. Murdekeelt lugeda on teistmoodi ja huvitav. See ei olnud väga keeruline, raamatu lõpus olev sõnastik võib aidata sind, kui sa millestki aru ei saa. Raamatu murdekeele on tõlkinud Helle Timm. Teistmoodi ja põnevad on Katrin Kaevu pildid. Need on mustvalged ja ilusad, tekitasid vahel veidrat tunnet ja neid oli huvitav vaadata. Lugedes hakkas mul pidevalt kõhe, sest ma ei teadnud, millal võib midagi hullu juhtuda. Vahepeal oli isegi täitsa hirmus, aga liialt ma ei kartnud ja hirmsad kohad läksid ruttu mööda.

Grit Peetre, Tallinna Lilleküla Gümnaasium

 

Tõde George’i kohta

„Uhiuus poissˮ jutustab poisist nimega Daniel ning tema sõpradest, kes on Maxie, Louise ja naljahammas Billy. Danielile meeldib jalgpall, krevetikrõpsud ja zombie mängimine, et väikseid lapsi lõbu pärast hirmutada. Kõik muutub põnevaks, kui klassi tuleb uus poiss George. George on täiuslik. Liiga täiuslik. Aga tõde tema kohta on väga kummaline ja isegi veidi kurjakuulutav. Ühel päeval tuleb välja saladus, mis paljastab, miks George nii eriline on. Daniel, Maxie, Louise ja Billy peavad aitama George’il tõeliselt vabaks saada. Millest vabaks ja kas nad suudavad seda? Haara raamat ja uuri välja! Raamatu autor on David Almond ja lahedad pildid on joonistanud Marta Altés. Inglise keelest on raamatu tõlkinud Helen Kristi Loo.

Maia Pirruccio, Luigi Verga kool Itaalias