Ekstra Klass: mängud

Eelmisel aastal said 3.–6. klassid end proovile panna Hea Lapse ja Kiusamisvaba Kooli EKSTRA KLASSI algatuses. Siin on valik oktoobris meile saadetud vahetunnimänge. Videotutvustusi saate vaadata Hea Lapse Youtube’i kanalil.

„Sulamine“

 • Lapsed seisavad ringis. Valitakse mängujuht, kes läheb ringi keskele.
 • Mängujuht mõtleb peas ühele arvule ühest seitsmeni. Lapsed, kes seisavad ringis, mõtlevad samal ajal ka ühele arvule ühest seitsmeni.
 • Mängujuht ütleb enda mõeldud arvu valjusti välja.
 • Lapsed, kes mõtlesid mängujuhiga sama arvu, hakkavad vaikselt „sulama“ (aegluubis kükitama). Kaasõpilased peavad hoolikalt jälgima kogu ringi ning neid sulavaid lapsi märkama ja aitama kiiresti nad uuesti püsti.
 • See, kes ära sulab, on järgmine mängujuht.

Mängu saatsid meile Tallinna 32. Keskkooli 4.b klass ja õpetaja Edith Tatar.

“Sulamine”, 32.keskkooli 4.b klass

Meie osalemine algas sellest, et klassijuhataja küsis oma õpilastelt, kas nad soovivad sellises väljakutses osaleda. Õpilased olid kohe nõus ja kohe toimus ka ajurünnak. Meil jäi sõelale kolm mängu („Maa ja meri“, „Mis kell on, härra Hunt“ ja „Sulamine“), mida õpilased hakkasid vahetunnis katsetama. Õpilased valisid lõpuks mängu „Sulamine“ (manuses), sest see on üsna rahulik ega ole ohtu, et kellelegi otsa tormatakse. Meie koolis on vahetunnis väga palju lapsi ja ruumi on väga vähe.

 

Liigu ja lõbutse

 

 • Paberile trükitakse KiVa reeglid (sobivad ka näiteks vanasõnad või mõtteterad).
 • Kõik reeglid lõigatakse pooleks.
 • Lipikud keeratakse rulli.
 • Mängu juhib mängujuht, kel on vile.
 • Kui mängijaid on paaritu arv, võib mängima minna ka õpetaja.
 • Igale õpilasele jagatakse üks paberirull.
 • Kui mängujuht vilistab, liiguvad mängijad ringi ja vahetavad paberirulle. Seisma jääda ei tohi. Rulli pikalt oma käes hoida ka ei tohi.
 • Kui mängujuht vilistab uuesti, rullivad kõik mängijad paberid lahti ja loevad sellel olevat reegli osa.
 • Nüüd moodustatakse paarid, nii et tekib KiVa reegel (või vanasõna vms).
 • Kes saavad reegli kokku, võtavad käest kinni ja kükitavad.
 • Reeglid (või laused) kontrollitakse üle, paarid loevad oma reegli ette.
 • Paberid rullitakse uuesti kokku ja mängitakse edasi seni, kuni vahetund lõpeb.

 

Mängu jagasid Antsla Gümnaasiumi 3.a klassi õpilased, neid juhendas Ly Raudsepp.

“Liigu ja lõbutse”, Antsla Gümnaasiumi 3.a klass

Meile meeldib VÄGA tegutseda, sellepärast olemegi püsimatud ja tegeleme kogu aeg mitme asjaga korraga. Kui õpetaja rääkis meile EKSTRA KLASSI väljakutsetest, olime kohe nõus osalema! Hakkasime koos vahetunnimängu välja mõtlema. Kõige kiiremad ja paremad mõtted tulid Mairol, Berdil ja Anderol. Mairo pakkus välja, et teeme laused sõbraliku käitumise ja kiusliku käitumise kohta. Andero arvas, et lisame sellele kohtade vahetamise. Berdil tuli aga mõte teha KiVa reeglitega mäng ja sellega oli terve klass õhinaga nõus. Meile tuli meelde juba tuttav lõbusate loomapiltidega mäng. SEE ON VÄGA LÕBUS MÄNG! Sellepärast otsustasime mängu natuke muuta ja panime loomapiltide asemele KiVa reeglid. Mõtlesime kaks reeglit ka juurde. Siis proovisime mängu mängida, päris hästi kukkus välja! Oleme uhked, et saime endale vanast mängust uue toreda vahetunnimängu.

 

Laulumäng

 • Lapsed jagunevad kahte kolonni, mis asetsevad kõrvuti u 2 m vahega.
 • Üks laps või õpetaja on mängujuht, kes seisab kolonnide ees ja tema ees on tool või laud mänguasjaga.
 • Mängujuht ütleb ühe sõna ja esimesed lapsed peavad kiiresti mõtlema laulu, milles see sõna sees on.
 • Kui mõtlemisaeg (u 10 s) saab läbi, teeb mängujuht plaksu, misjärel jooksevad mõlemad lapsed rivi lõppu ja kord läheb järgmistele.
 • Kes aga suudab kuuldud sõnaga laulu meenutada, jookseb mänguasjani, et see enda kätte võtta ja seejärel laulda. Pärast laulmist läheb ka tema kolonni lõppu.

Mängu saatis meile Toila Gümnaasiumi 4. klass koos õpetaja Kaja Ojaga.

Toila Gümnaasiumi 4.klass

 

Meist on kujunenud väga äge ja sõbralik klass, ka kooliväliselt oleme palju koos. Oleme õpihimulised lapsed, kuid kõige toredamad tunnid päevas on ikka vahetunnid, sest siis saame koos mängida. Meie lemmikmängud on „Pätt ja politseiˮ, „Roheline klaasikildˮ, erinevad toolimängu variandid, samuti meeldib meile istumispallidega mängida, kuid oktoobrikuu vahetunnimänguks pakume hoopis laulumängu. Kuidas me selleni jõudsime? Klassijuhatajatunnis arutasime, mis mängud meie klassile meeldivad, mängisime osa neist klassis läbi ja tegime hääletuse. Meie klassile meeldib väga laulda, laulame nii bussis õppekäikudele sõites kui ka mõnes tunnis, kui õppimine seda lubab, seetõttu valisimegi mängu, kus on koos kaks lemmiktegevust, laulmine ja jooksmine.