Kaanepildi autor Alvar Jaakson

Oled õppinud ülikoolis reklaami ja töötad reklaami alal. Kuidas sattusid selle juures lasteraamatuid illustreerima?

Olen joonistanud lapsest peale ja läbi elu: vihikuservadele, märkmikesse ja mujale. Olen tegelenud joonisfilmiga, infograafikaga ajakirjanduses ning reklaamiga. Kõigil neil tegevusaladel käib joonistamine asja juurde. Minu jaoks loomulik ja isegi vältimatu enese väljendamise viis, joonistan iga päev ja igale poole. Aga mul on ka oma vihik. Esimest lasteraamatut kutsus mind joonistama sõber ja kirjanik Peeter Sauter, raamatuks oli „Laste raamat“, mis on kirjutatud Peetri laste räägitud lugude põhjal.

Millest alustad raamatute illustreerimist ja kaanepiltide joonistamist?

Mõtlemisest. Otsin nõksu või nurka, mille järgi pilte üles ehitada. Samal ajal veab käsi paberile kriipse ja ühel hetkel saab mõte joonistusega kokku. Praegu köidab mind mõte, kuidas saab pildiliselt erisuguseid keerulisi olukordi lahti seletada. Sellest ka selle numbri kaanepilt, kus püüan lahti joonistada talve.

Mis sulle endale talve juures kõige rohkem ja kõige vähem meeldib?

Aastaajad on lahedad! Talvel saab teha lihtsalt teisi asju kui suvel või kevadel. Mis mulle talve juures ei meeldi … ei oska nii mõelda tegelikult. Talv on, nagu ta on, tal pole minu meeldimisest sooja ega külma. Püüan võtta asju nii, nagu nad on, ja neist siis rõõmu leida.

 

Hea Laps 01/2024