Minu hea maine sotsiaalmeedias

Kuidas sotsiaalmeedias õigesti käituda ja mitte häbi pärast maa alla vajuda. Merit Lage varustab infoga, kuidas sotsiaalmeedias postitada ja ellu jääda!

* Kas oled mõnikord kahetsenud oma postitust kohe pärast „Saada“-nupu vajutamist?

* Kas oled kogenud, et eile õhinaga Instagrami või Snapchati üles laaditud äge pilt tundub täna pehmelt öeldes veider?

* Kas oled postitanud midagi enda arvates väga humoorikat, mille peale keegi on hoopis solvunud? Kui vastad mõnele neist küsimustest jaatavalt, siis pole sa üksi. Enamik inimesi on mingil moel kahetsenud mõnda oma postitust, kommentaari või sõnumit, eriti kui see on tehtud tunnetest laetud momendil. Pole vahet, kui kiiresti sa oma kahetsusväärse postituse või sõnumi eemaldad, keegi võib olla seda juba näinud, sellest ekraanipildi teinud ja seda levitanud. Siin on mõned nipid, kuidas sotsiaalmeedias hästi toime tulla.

SOOVITUSED

1. Enne postitamist peatu, võta aeg maha. Veendu, kas postitus on heatahtlik, vaimukas ja sulle hea; kas su lähedased oleksid rõõmsad sellist postitust nähes? Kui mitte, siis ära postita.

2. Kui kirjutad vihast sõnumit, siis võta korraks aega maha, et meenutada lauset „Ära vajuta „Saada“.“ Kirjuta oma tunded hoopis end tagasi hoidmata üles. Kui kirjutad oma tunded sõnumiaknasse, jäta rida „kellele/to“ tühjaks, et sa postitust kogemata ära ei saadaks. Tunnete üleskirjutamine ja nende ülelugemine aitab mõnikord näha olukorda teise nurga alt. Aega võttes ja rahunedes on inimestel hiljem hea meel, et nad ei pannud teele vihast nõretavat sõnumit, mis võinuks olukorra veel keerulisemaks teha.

3. Vihaga saadetud sõnumit või kommentaari võivad näha ja lugeda hoopis kõrvalised inimesed, kes hindavad sind ainult nende kirjutatud sõnade järgi, teadmata sinu kavatsust ja olukorda. Seega: ära vajuta „SAADA“.

4. Vaata üle oma sõnumi kirjutamisstiil. Kui kasutad TRÜKITÄHTI või palju hüüumärke!!!!!!!!, võib see tunduda teise peale karjumisena.

5. Seisa silmitsi päris inimese, mitte klaviatuuriga. Ära kirjuta teisele midagi sellist, mida sa inimesele päriselus ei ütleks. Või kui tahad midagi tähtsat öelda, on parem leida selleks võimalus silmast silma, telefonis, videokõnes.

6. Kui sa tahad teha mõjusat postitust või laadida üles vastuolulist pilti, näita seda enne kellelegi, keda usaldad ja kes võib anda ausa arvamuse teise inimese vaatenurgast.

7. Kui sa ikka soovid seda postitust teha, loe ja vaata see üle ning mõtle, kas selle toon on selline, nagu soovid. Kirjutatud lausete tähendust võib kavandatust erinevalt mõista. Näiteks võib huumor tunduda solvava sarkasmina.

Mõtle, enne kui postitad!

* Kas ma tunnen end pärast seda postitust hästi?
* Miks ma selle postituse teen?
* Kas ma ütleksin inimesele samamoodi, kui ta seisaks praegu minu ees?

* Kas ma saaksin end väljendada ka kuidagi teisiti?
* Kas mul on luba sellist sisu või fotot postitada?
* Kas see postitus võib laialt levida?
* Kas mulle endale meeldiks selline postitus?

 

Tekst Merit Lage

05/2020

Loe ka artiklit “Õnn või rõõm?”